Ступеня обжарювання кави – ключові при виборі кави!
Одні і ті ж кавові зерна додають різні смакові якості, аромат і насиченість напою. Фахівці розрізняють кілька ступенів обсмаження кави, кожна з яких має свої технологічні особливості.
1 ступінь обжарювання - пробжарка при 195 С, в результаті чого зерна одержують аромат нагадує запах свіжого хліба, а сам напій набуває освіжаючу кислинку.
2 ступінь обжарювання - пробжарка при температурі 205 С до першого клацання зерна. Напій відрізняється більш насиченим смаком і ароматом, але все ще має світлий коричневий колір і не набирає виразності.
3 ступінь обжарювання - обсмажування зерен при 210 С, але не досягаючи другого клацання зерна. При цьому колір зерен отримує рудувато-строкатий відтінок, і на зернах утворюються яскраво виражені тріщини. Аромат напою чітко виражений.
4 ступінь обжарювання - кава смажиться до другого бавовни при температурі 220 °C. Одержуваний продукт відрізняється глибоким кольором, сильним ароматом і збалансованим смаком. Така обробка дарує сировини гармонійне поєднання кислих і гірких ноток, воно набуває природну солодкість
5 ступінь обжарювання - обсмаження при 225 °C надає характерно-темний сизий димок від горіння масел. При приготуванні напою характерні легкі кислуваті нотки і яскравий терпкий смак з солодкими карамельними відтінками і улюбленої багатьма гірчинкою. Кава на цій стадії відрізняється чудовим ароматом
6 ступінь обжарювання - зерна обробляються при температурі 230°C. При цьому вони набувають темно-коричневий колір, поверхня стає маслянистою, а приготований напій має яскравий насичений смак солодкувато-гірким відтінком.
7 ступінь обжарювання - обробка зерен відбувається при температурі 240 °C. При цьому вони втрачають значну частину води і ⅕ частину своєї ваги. Саме з такого зерна виходить щільний кави.
8 ступінь обжарювання - обробка відбувається при температурі 245 С до припинення потріскування зерен. Напою характерний сильний аромат, а смак спочатку віддає гіркотою, але поступово розкривається солодкістю смаку.
9-10 ступінь обжарювання , коли температура обжарювання в інтервалі від 245 до 250 С, що робить створення такого кави справжнім мистецтвом. Потрібно не перепалити кави, не перетворивши його в золу. Зерна мають практичний чорний колір, а такої кави краще всього підходить для еспресо-сумішей.
Вибір завжди за Вами, вибір за смаком! А от точно оригінальний кави в зернах Ви завжди можете замовити не виходячи з дому на сайті http://smachnakava.com.ua/